انتخاب یک گوشی هوشمند فقط انتخاب بین اندروید و iOS نیست بلکه اگر میخواهید وارد اکوسیستماندروید شوید باید از بین رابط کاربریهای مختلف یکی را انتخاب کنید. گوگل، سامسونگ، سونی، الجی، وانپلاس، HTC، موتورولا و دیگر شرکتها در این زمینه رویکرد خاصی دارند. در این میان سامسونگ یکی از شرکتهایی است که با معرفی رابط کاربری One UI توانسته توجهات زیادی را جلب کند و البته نبایداندروید خالص را از قلم بیندازیم.
برای این مقایسه، رابط کاربری One UI در گلکسی اس ۱۰ ای و اندروید خالص پیکسل ۲ را مورد بررسی قرار دادهایم. میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا اندروید خالص کماکان بهترین اندروید محسوب میشود یا اینکه رابط کاربری سامسونگ در مقایسه با آن حرفهای بیشتری برای گفتن دارد؟
در تمام اسکرینشاتهای این مطلب، در سمت چپ شاهد تصویر ثبت شده از پیکسل ۲ هستید و تصویر سمت راست هم مربوط به گلکسی اس ۱۰ ای است.
بیشتر جذابیت اندروید خالص در هوم اسکرین و app drawer دیده میشود و وقتی به دیگر بخشها مانند منوها وارد میشوید، بیش از اینکه زیبا باشند، کارکرد محور هستند. اما سامسونگ برای One UI دقت بیشتری به جزئیات داشته و نمود این رویکرد را در بخشهای مختلف میتوانیم ببینیم. بهعنوان مثال میتوانیم به منوی بخش Setting اشاره کنیم که در این بخش One UI ظاهر جذابتری نسبت به ظاهر خشک و معمولی اندروید خالص دارد.
البته گرایش سامسونگ برای زیبا کردن One UI گاهی میتواند زیاده از حد به نظر برسد. با این وجود، سامسونگ توانسته برای این رابط کاربری ظاهر جذابی را به ارمغان بیاورد. البته منظور ما این نیست که اندروید خالص هم طراحی بدی دارد. فید گوگل اسیستنت (برای دسترسی به آن در هوم اسکرین باید به سمت راست سوایپ کنید) طراحی خوبی دارد و در مقایسه با نمونه بیکسبی، از ظاهر بهتر و جذابتری بهره میبرد.
از لحاظ ارائه تمهای مختلف و شخصیسازی، رابط کاربری سامسونگ حرف بیشتری برای گفتن دارد ولی باید خاطرنشان کنیم که در نخستین نسخه بتا اندروید Q هم نشانههایی مبنی بر وجود امکان شخصیسازی دیده میشود. همچنین در بخش Setting رابط کاربری One UI بخشی برای تمها و پسزمینهها وجود دارد که در اندروید خالص چنین گزینههایی دیده نمیشود. در پیکسل، پسزمینههای زنده (live wallpapers) مشخصههای جذابی هستند و همچنین باید به ویجتهای آبوهوا و تقویم اشاره کنیم که بهصورت پیشفرض فعال هستند. ولی به نظر ما ظاهر One UI جذابتر است و در ضمن انعطافپذیری بیشتری دارد.
روی هم رفته، One UI نسبت به رابط کاربریهای قبلی سامسونگ پیشرفت قابل توجهی به حساب میآید؛ همهچیز شفافتر و مینیمالتر شده و نشانههای بصری نمود کمتری دارند و در عین حال وظیفه خود را بهخوبی انجام میدهند.
در نهایت، باید بگوییم که مزیت داشتن یک رابط کاربری کمتر منعطف این است که سرعت بیشتری دارد و گوگل بدون شک چنین موضوعی را هنگام طراحی در نظر داشته است. با این حال، One UI هم نسبت به رابط کاربریهای TouchWiz و Samsung Experience از سرعت بهتری بهره میبرد و در این زمینه مشکل خاصی ندارد.
اپلیکیشنها از جمله بخشهایی است که One UI پشت سر اندروید خالص قرار میگیرد. از لحاظ بخشهایی مانند فهرست مخاطبین، تقویم، ماشینحساب، اپلیکیشنهای SMS و بسیاری از موارد دیگر، احتمالاً بسیاری از کاربران اپلیکیشنهای گوگل را به سامسونگ ترجیح میدهند.
از بین اپلیکیشنهایی که این تفاوت تا حد زیادی احساس میشود میتوانیم به این موارد اشاره کنیم: سامسونگ اینترنت و گوگل کروم، سامسونگ ایمیل و جیمیل، سامسونگ گالری و گوگل فوتوز. اپلیکیشنهای سامسونگ خیلی بد نیستند اما روی هم رفته اپلیکیشنهای گوگل فاصلهی زیادی با آنها دارند.
به نظر ما، گوگل فیت در مقایسه با Samsung Health شهودیتر و مفیدتر است و در زمینهی اپلیکیشنهایی که سامسونگ عملکرد بهتری دارد، مانند مدیریت فایل داخلی، اخیراً گوگل پیشرفت قابل توجهی داشته است. البته اگر بخواهیم منصفانه اظهارنظر کنیم، باید بگوییم که رابط کاربری One UI اپلیکیشنمحور نیست و در ضمن بهراحتی میتوان اپلیکیشنهای گوگل را برای این رابط کاربری نصب کرد. در ضمن باید خاطرنشان کنیم که در نمایشگرهای بزرگ، استفاده یکدستی از اپلیکیشنهای سامسونگ راحتتر است.
یکی از حوزههایی که معمولاً نکته قوت گوشیهای سامسونگ محسوب میشود، ارائهی انواع و اقسام تنظیمات به کاربران است. گاهی اوقات، این حق انتخاب گسترده منجر به گیج شدن کاربر میشد ولی در One UI این تنظیمات گسترده بدون این کاربران را سردرگم کنند، در اختیار کاربران قرار میگیرند.
گوگل برای اندروید خالص توجه چندانی به شخصیسازی نشان نداده است. بهعنوان مثال برای تغییر لاک اسکرین یا نمایشگر همیشه روشن دست کاربر چندان باز نیست و به همین خاطر اگر علاقهی زیادی به شخصیسازی دارید و چندان هم طرفدار لانچرها نیستید، احتمالاً One UI سامسونگ بیشتر توجه شما را جلب میکند.