دراز کشیدن چه به پشت و چه به شکم وضعیت استانداردی برای مطالعه نیست و موجب انقباض غیراصولی عضلات و تغییر وضعیت ستون فقرات میشود.
وقتی صحبت از اصول صحیح مطالعه به میان میآید معمولا ذهن ما به سراغ راهکارهایی چون برنامهریزی، یادداشتبرداری، خلاصهنویسی و... میرود. درحالیکه توجه به وضعیت فیزیکی و طرز نشستن صحیح هنگام خواندن و نوشتن مهمترین و حساسترین قسمتهای انجام این فعالیت است! روش غلط نشستن و یا درازکشیدن هنگام مطالعه ازجمله موضوعاتی است که پزشکان متخصص فیزیوتراپی توصیههای فراوانی در مورد آن داشتهاند و نسبت به اثرات مخرب آن بر ستون فقرات و گردن هشدار میدهند. آنچه در ادامه میخوانید توصیه و هشدارهای دکتر ترکمان، ارتوپد، جراح و متخصص بیماریهای استخوان و مفاصل عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی در این خصوص است:
حالت درازکش و آرتروز گردن
درحالیکه این موضوع بارها مورد تاکید قرار گرفته که دانشآموزان، دانشجویان و افرادی که چندین ساعت در روز را به خواندن و نوشتن مشغولند باید از میز مخصوص مطالعه استفاده کنند اما بعضی افراد همچنان ترجیح میدهند در حالت درازکش و یا نشسته روی زمین مطالعه کنند. عادتی که میتواند به ستون فقرات و گردن آسیبهای جدی وارد کند. دراز کشیدن چه به پشت و چه به شکم وضعیت استانداردی برای مطالعه نیست و موجب انقباض غیراصولی عضلات میشود. مطالعه طولانیمدت در این شرایط، موجب تغییر وضعیت ستون فقرات شده و بههیچعنوان توصیه نمیشود.
بهترین حالت مطالعه، پشتمیزنشینی است. استفاده از میز مطالعه سبب میشود بدن در وضعیت استاندارد قرار گرفته و فشاری به عضلات وارد نشود. هنگام مطالعه در وضعیت خوابیده روی شکم سر به عقب میرود که در طولانیمدت میتواند موجب خستگی گردن و درنهایت مشکلات گردن شود. خم شدن طولانیمدت روی کتاب در حالت درازکش موجب انقباض عضلات و در پی آن ایجاد اختلال در جریان گردش خون میشود. بههمین دلیل افرادی که در چنین وضعیتی درس میخوانند خیلی زود دچار خستگی و درد عضلات میشود. ادامه این حالات هم در نهایت به کوتاهی عضله و آرتروز گردن منجر میشود. برخی افراد هنگام مطالعه به پشت میخوابند، یک بالش زیر سرشان میگذارند و کتاب را روی سینهشان قرار میدهند. این حالت غلط مطالعه هم آسیبزننده است.
بهترین حالت بدن هنگام مطالعه
هنگام مطالعه سر نباید بیشتر از 20 تا 25 درجه خم شود. میزان خم و راس